Album


“DUIJF” op Vinyl en CD

Je kunt het album beluisteren op bandcamp.

Fysieke exemplaren zijn te koop bij Plato op de voorstraat te Utrecht en bij Sounds Tilburg. Online kun je terecht bij Bol.com

11390033_10205218637278063_2101998918482495108_n

foto: Kees Wennekendonk

 

 

Dit is een korte uitleg van het traject dat leidde van liedje tot groef.

Allereerst is er het muzikale idee. In het hoofd van de ‘kunstenaar’ wel te verstaan en deze roept zijn muzikale vrienden en vriendinnen bijeen zodat zij het oorspronkelijke idee kunnen bevruchten met hun gaven. Een ieder voegt het zijne of hare toe en zo ontstaat er een arrangement van het lied. De ‘kunstenaar’ verzoekt zijn vrienden en vriendinnen om vooral niet aardig voor hem en het lied te zijn, want dat zou de boel maar vlak en weinig prikkelend maken… Het muzikale speelvlak is nu juist bij uitstek het domein waar tijdens confrontaties en bekgevechten allerlei vondsten worden gedaan die de algehele harmonie juist versterken.

Wanneer het arrangement klaar is kan de recorder aangezet worden. We spreken hier over een bandrecorder en dat is een apparaat dat in het bezit lijkt te zijn van een eigen wil. Mocht het arrangement niet congrueren met het lied dan zal de bandrecorder dit onomstotelijk aantonen. Het opgenomen resultaat zal onluisterbaar zijn. Men wordt niet in de verleiding gebracht om te proberen er ‘nog iets van te maken’, want de band laat zich amper manipuleren…Pas wanneer het arrangement goedgekeurd is door de ‘kunstenaar’ en zijn vrienden en de eerlijke band, dan wordt er een serieuze poging ondernomen om het lied waardig te registreren.

Een opname voelt goed of voelt niet goed. De spanningsboog klopt wel of klopt niet.  En wanneer er de overtuiging heerst dat er muziek op de band staat die het waard is om uiteindelijk op een monumentaal vinyl geperst te worden, dan komt zij in het rijtje ‘geschikt voor de snijtafel’ te staan.

Zodra de verzameling liedjes compleet is wordt het tijd om contact op te nemen met Ome Rinus. Hij is expert op het gebied van het snijden van lacquers ofwel de moederplaten. Dit werkt zo. De band met de registraties gaat mee naar Ome Rinus en hij speelt deze af met een bandrecorder die aangesloten is op een snijtafel. Een heel klein bijteltje snijdt één op één de muziek in een moederplaat van carbon of koper. Dit is de groef der groeven. Tijdens het snijden kan de verse groef beluisterd worden en dat is een…magisch moment. De sluier wordt van het lied afgetrokken en de muziek krijgt een sprankel en een glans. Hierna wordt er van de moederplaat een matrijs gemaakt en dat is een negatief van de groef. Op dit reliëf wordt het vinyl geperst en voilà we hebben een draaischijf die we thuis op de platenspeler kunnen beluisteren. Inclusief sprankel en glans.